Društvo „Naša djeca“ Virje obilježilo Dječji tjedan

Društvo „Naša djeca“ Virje obilježilo Dječji tjedan

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine započeo je 4.listopada 2021., a završio 10. listopada 2021. Moto je ostao i dalje isti „Ljubav djeci prije svega“.

DND Virje tradicionalno se uključuje u Dječji tjedan, a ove godine glavna tema je obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.

Imali smo razne aktivnosti, pa krenimo redom.

Ponedjeljak, 4. listopada 2021. u Mjesnom parku, ispred Narodne knjižnice imali smo otvorenje Dječjeg tjedna, ujedno smo i obilježili Međunarodni dan djeteta. Održali smo igre na otvorenom i uredili pločnik ispred Narodne knjižnice. Ondje su naši polaznici crtali što sve žele za djecu u svijetu.

Utorak, 5. listopada 2021. održali smo jednu nama, novu, kreativnu radionicu Dot art mandale, gdje smo točkicama ispunjavali zadane oblike, a kasnije stvarali i svoje crteže. Radionicu nam je vodila gospođa Jasna Stančeta Novogradec. Za ovu tehniku nismo do sad čuli i zaista nam se svidjela i uživali smo je raditi. Ranije taj dan, naša predsjednica DND-a, Danijela Večenaj, sudjelovala je na prijemu za predstavnike Društava „Naša djeca“ s područja Koprivničko-križevačke županije, kod župana Darka Korena.

Srijeda, 6. listopada 2021. sastali smo se u Društvenom domu i obilježili Dan društvenih igara. Podijelili smo se u skupine i igrali raznovrsne igre. Smijeha nije nedostajalo.

Četvrtak, 7. listopada 2021. boravili smo u Narodnoj knjižnici Virje gdje nas je naša knjižničarka Ivanka Ferenčić Martinčić uvela u svijet bajki, gdje smo sudjelovali u projektu „Spašavanje bajki“ slušavši pripovijedanje onih zaboravljenih priča i bajki. Najviše su nam se svidjele bajke vezane baš za ovogodišnju temu Dječjeg tjedna, o voću i povrću. Nešto zaista neobično baš kao i kuća bez prozora, s malim dimnjakom na vrhu i zvijezdom u sredini kuće.

Petak, 8. listopada 2021. održali smo dvije radionice. Imali smo goste iz OPG-a Pavunić koji su predstavili svoj OPG, pričali nam što sve uzgajaju i koje prerađevine rade od voća. Ono što nas je najviše razveselilo su jabuke koje su nam donijeli na dar. Probali smo dvije vrste njihovih jabuka i oduševile su nas. Probali smo prirodni sok od jabuke kao i kolače o jabuka koje nam je pripremila Ivana. Uživali smo u njihovom izlaganju i degustiranju proizvoda. Nakon toga krenuli smo na posao, izradili smo dvije velike jabuke od papira i unutra pisali poruke na temu „Zašto je dobro jesti voće i povrće?“. Kada je to bilo gotovo, napravili smo plakat s dječjim porukama odraslima. Djeca su napisala svoje poruke odraslima, a većina ih želi da ova epidemija uskoro završiti i da se mogu vratiti normalnom djetinjstvu. Ostale poruke su bile vezane za bolja dječja prava u svijetu, željeli bi da roditelji provedu više vremena s njima i slično.

Posljednji dan Dječjeg tjedna organizirali smo u utorak 12. listopada 2021. Ujedno smo obilježili i Međunarodni dan djevojčica. Radionicu nam je vodila mama naše članice- Martina Laloš. Na radionici su nam se pridružile mame i sestre, samo ženska ekipa. Šivali smo mašne i oblikovali ih kao narukvice i gumice za kosu. Većina djece se prvi puta susrela s iglom i koncem, ali svi smo uspjeli završiti zadatak. Djeca su išla kući s takvim osmijehom na licu jer su samostalno izradili ukrase koje krase njihovu kosu. Svaka djevojčica dobila je i prikladni bedž za majicu s motivom Dana djevojčica. Nakon radionice imali smo prikladno druženje uz nove kolače od jabuka i prirodne sokove od naših donatora.

Hvala svim volonterima i donatorima na vremenu i radu s nama te hvala svoj djeci koja je sudjelovala na aktivnostima. Veselimo se i družimo dogodine.

Comments are closed.