Dječji forum „Iskrice“ na poludnevnom izletu u Đurđevac

Dječji forum „Iskrice“ na poludnevnom izletu u Đurđevac

U subotu, 23.listopada 2021. posjetili smo Đurđevac. Na samom dolasku u Stari grad Đurđevac dočekali su nas kostimirane haramije koje su nam izvele skraćeni prikaz Legende o Picokima. Uz mali prikaz borbe, mačevanja i pucnja, imali smo priliku čuti kako puca top i sudjelovati u prikazu kada baka predaje pjevca. Bilo je uzbudljivo, ali za neke i strašno jer nas je pucanj vrlo iznenadio.

Nakon toga prošetali smo kroz Muzej grada Đurđevca, naučili kako promatrati i saznati informacije o umjetničkim djelima. Nakon toga, ispred starog grada i utvrde dočekale su nas dvije dame koje su nas naučile igrati renesansne igre poput lovljenja ribe u lavoru, skakanje u vrećama, pucati s lukom i strijelom, krpenjačama gađati metu, nošenje drvenih jaja u gnijezda, renesansni golf i na kraju, nama najzanimljivije – potraga za blagom. Naučile su nas i proizvoditi zvuk crvkutanja što nam je bilo jako zanimljivo.

Nakon igra trebalo je malo i smiriti dojmove te odmoriti uzavrele glavice, grla od navijanja i ruke od svih naprezanja. Uz okrijepu i odmor koji smo si priuštili već su nas čekala nova iznenađenja. Krenuli smo u mini Zoo gdje smo vidjeli razne nama i poznate životinje, mazili ih i timaritelje ispitivali o njihovim imenima i navikama. Najviše su nam se svidjele, naravno, deve.

Nakon toga prošetali smo do Interpretacijskog centra Picokijade. Tamo smo doživjeli Legendu, bogatu kulturno povijesnu baštinu, ali sve to kroz interaktivnu i multimedijsku animaciju gdje su nam se najviše svidjeli fluorescentni likovi iz Legende.

Poslije toga otišli smo u Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci. Uz najmoderniju tehnologiju upoznali smo prirodnu baštinu Podravine, fenomen Đurđevačkih pijesaka. Dodirivali pijesak, naučili da postoje različite vrste, boje pijeska ovisno o mjestu gdje se nalazi, gledali kroz Vr naočale i sve doživjeli kao da smo upravo tamo. Ovdje uistinu ne možemo izdvojiti što nam je bilo najljepše jer smo toliko toga vidjeli i doživjeli da smo još uvijek pod dojmom.

I…na samom kraju odlazak u geografsko botanički rezervat “Đurđevački pijesci”. Kratka šetnja kroz prirodu i sama mogućnost da dodirnemo i vidimo sve biljke i karakteristike toga kraja bila ja prava završnica našeg izleta.

Toliko dojmova s ovog izleta, toliko naučenih novih stvari, toliko zabave…ma jednom riječju – bilo nam je odlično. Veselimo se ponovnom odlasku na izlet koji nam je omogućilo Društvo“ Naša djeca“ Virje kao nagrada za naš vrijedan rad tijekom godine.

Comments are closed.