Kreativna baština radionica- Martinje u Virju

Kreativna baština radionica- Martinje u Virju

Povodom proslave našeg zaštitnika sv. Martina biskupa, u Virju se održalo Martinje. Tijekom desetak dana raznih radionica, događanja, koncerata i sl., i DND Virje uključio se u obilježavanje. Naime, mi smo u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje i gospodinom Nikolom Cikom, održali radionicu u kojoj smo upoznali baštinu našeg mjesta, ali se i kreativno izrazili.

O čemu se radi? Na početku druženja, obratio nam se Nikola Cik koji nas je uveo u povijest našeg mjesta ali i bliže okolice. Ubrzo smo formirali kolonu i krenuli u avanturu zvanu “mali turistički vodiči”. Vodila nas je knjižničarka Ivanka koja nas je odvela do škole. Tamo smo vidjeli starinske koševe za kukuruz, bunar i sl. Popričali smo o životu naših predaka, ali i o predmetima koje su koristili. Put nas je dalje odveo do parka u kojemu smo došli do crkve sv. Marina biskupa. Prisjetili smo se stope sv. Martina, pogledali glavna obilježja crkve, otišli pogledati arheološke iskopine i popričali o tome. Čuli smo pregršt zanimljivosti. Pri samom kraju otišli smo do naše Krasotice, tako su naši predci zvali “staru školu”. I njezina povijest nas je zaintrigirala. Prisjetili smo se i važnih osoba našeg kraja.

Glave su nam bile pune, mašta je radila punom parom, a mi s veseljem otišli u naš društveni dom. Tamo smo se kreativno izražavali izrađujući razglednice našeg kraja. Odlično smo se zabavili, a opet i dokazali koliko možemo biti kreativni. Razglednice smo stavili na plakat kojeg ćemo dati u Turističku zajednicu kako bi krasili njihov prostor.

U goste nam je došao i novinar Podravskog radija koji je napravio emisiju o našoj radionici. Imali smo još jednog gosta, a to je naš Đuro Grčić koji nam je i napravio ove prekrasne fotografije. Na samom kraju radionice imali smo malu zakusku i druženje.

Možemo zaključiti samo jedno: Povijest svakog kraja je jako važna, a na nama je da djecu tome i učimo. Saznali smo stvarno zanimljive stvari našeg mjesta Virja i odlučno došli do zaključka kako to moramo prenositi i dalje. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj radionici.

Comments are closed.