Dan zdravlja

Dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježavamo svake godine 7. travnja, odlukom Svjetske zdravstvene skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Na taj se dan u cijelom svijetu od 1950. godine organiziraju razna događanja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi.

Zdravlje je široki pojam kojeg je teško definirati i kojeg se može tumačiti na mnogo načina. Iskustvo nam je već pokazalo da se pojam zdravlja ne može shvaćati samo po definiciji “stanje odsutnosti bolesti ili ozljede.” Zdravlje je u većini slučajeva jedno individualno iskustvo vlastitog psihofizičkog stanja. Zato i jest najbolja, poznata definicija Svjetske zdravstvene organizacije koja zdravlje opisuje kao jedno “psihičko, fizičko i socijalno blagostanje, a ne samo puka odsutnost bolesti ili slabosti.”

Takva definicija obuhvatno opisuje ključne faktore utjecaja na subjektivno, kao i objektivno zdravstveno stanje pacijenata. Razdoblje u kojem živimo bilo je obilježeno brojnim izazovima, kako na planu tjelesnog, tako i na planu našeg mentalnog zdravlja. Epidemija bolesti COVID – 19 i potresi unijeli su mnoge promjene u svakodnevnom životu, kao što su promjene u rutini, uvjetima i načinu života, rada i školovanja (izvor: https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/uz-svjetski-dan-zdravlja-2023-zdravlje-je-u-vecini-slucajeva-jedno-individualno-iskustvo-vlastitog-psihofizickog-stanja/)

Tempo života nam je ubrzani i često ne marimo na prehranu. Dječji forum “Iskrice”, odlučio se više baviti ovom tematikom i pokrenuli smo projekt pod nazivom “Zdravljem u bolji život”. Održali smo prvu radionicu gdje smo pričali o zdravlju i radili voćne napitke, kao i voćne ražnjiće. Plan nam je osmisliti vlastitu kuharicu s receptima zdrave prehrane.

Za ovu prigodu otisnuli smo nove majice koje nas podsjećaju na zdravi život.

Comments are closed.