Dan očeva

Dan očeva

Danas slavimo Dan očeva.

Mjesec ožujak, točnije 19. ožujka je dan kada slavimo Dan očeva u Hrvatskoj i u drugim europskim zemljama. Zašto 19. ožujak? Hrvatska je odabrala navedeni datum radi blagdana Sv. Josipa, oca Isusa. Prvi zabilježen Dan očeva se održao davne 1908 godine u SAD – u kada je nažalost za velike rudarske katastrofe poginulo 250 očeva koji su radili u rudniku.

Priča govori kako je ožalošćena kćer nakon tragedije u kojoj je izgubila oca otišla lokalnom pastoru kako bi on održao svetu misu za sve poginule očeve. Misa je predstavila važnost i ulogu očeva u obitelji, točnije zahvaljujući njoj danas imamo dan u kojemu slavimo prisutnost očeva u našim životima. Obilježavanje navedenog dana krenulo je tada 19 – og lipnja.

Navedeni dan se ne slavi u cijelom svijetu na isti datum, većina zemalja svijeta navedeni dan slavi treću nedjelju u mjesecu lipnju, dok određene zemlje poput Hrvatske imaju svoje datume obilježavanja iza kojih stoje razni razlozi. Nebitno kojeg datuma se slavio dan u kojemu smo ponosni na svoje očeve, bitno je da na taj dan pokažemo svoju zahvalnost i ljubav prema jednome od naših roditelja. Slavlje zahvalnosti je uvijek dobro došlo.

Dječji forum “Iskrice” obilježio je ovaj značaj dan izradom prigodne čestitke za naše očeve.

Dragi očevi, sretan vam vaš dan.

Comments are closed.